Potraviny, které vám prodlouží život

I když nikdo nebude žít věčně, vyvážený jídelníček podpoří naše zdraví a může nám život prodloužit o několik let. Přidejte do něj potraviny, které působí preventivně proti různým typům rakoviny, srdečním onemocněním i cukrovce. Podpoříte kognitivní funkce mozku a začnete předcházet Alzheimerově chorobě.

Pokud budeme konzumovat dostatečné množství polyfenolů, až o 30 % zvětšíme svou šanci na delší život. Polyfenoly jsou mikroživiny, které se vyskytují hlavně v ovoci, zelenině, ořechách, obilí, kávě a čaji. Polyfenoly působí jako antioxidanty a pomáhají bojovat proti volným radikálům. Jsou prevencí, rakoviny, zánětů, kardiovaskulárních onemocnění, osteoporózy a degenerativních onemocnění. Minimální doporučený příjem je 650 mg denně. Dejte si třeba 150 g černých oliv, 200 g švestek nebo 500 g jablek.

Pestrá zelenina a ovoce

Pro prodloužení života vsaďte na pestrost. Každá barva pigmentu zeleniny a ovoce předchází určitému typu rakoviny. O tom vědí své třeba Japonci, kteří se dožívají vysokého věku, mají nižší výskyt rakoviny a srdečních chorob. Nezapomeňte na listovou zeleninu, jako je špenát, kapusta rukola, červenou papriku, borůvky a jablka. Rajčata obsahují lykopen a česnek zase alicin. Zelenina dodá také tělu rostlinné bílkoviny, má minimum kalorií a podporuje hubnutí. Nejlépe je jíst čerstvou zeleninu a šťávy z čerstvé zeleniny, jako je mrkvová šťáva, šťáva z červené řepy či okurek.

Bobuloviny

Mandle i vlašské ořechy

Mandle jsou bohaté na živiny, jako je železo, hořčík, vitamín E, riboflavin a vápník. Nejlepší je jíst je i se slupkou, ve které je vitamín E. Také vlašské ořechy obsahují zdravé nenasycené tuky, které pomáhají snížit hladinu škodlivého cholesterolu, snižují rizika Alzheimerovy choroby, onemocnění srdce a zlepšují paměť. Přidejte i luštěniny, které obsahují nerozpustnou, pro tělo nestravitelnou vlákninu, která zaplní žaludek, pročistí střeva, udrží pocit sytosti a jsou zdrojem rostlinných bílkovin.

ořechy

Různá semínka

Namočená semínka v syrovém stavu v sobě ukrývají řadu látek prospěšných pro tělo, jako zdravé tuky, minerály a antioxidanty. Poslední dobou jsme si oblíbili hlavně chia semínka. Stačí si je přidat do jogurtu, pudingu, ovocných koktejlů i ovesné kaše. Mají hodně vlákniny, snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění i cukrovky. Přidejte ovesné vločky, které obsahují zdravý tuk, velké množství vlákniny a rezistentního škrobu, který podporuje metabolismus a spalování tuků.

Luštěniny

Houby

Houby jsou velmi zdravé, podporují naši imunitu i dlouhověkost. Zejména se v souvislosti s delším dožitím jsou zmiňovány houby reishi. Mají pozitivní vliv na kognitivní funkce mozku, působí preventivně proti srdečním onemocněním, účinně bojuje proti virům a pomáhá regenerovat naše jaterní buňky. Vyzkoušet můžete i hlívu ústřičnou a ruskou houbu chaga, jako prevenci proti mrtvici i rakovině.

 

 

Napsat komentář

(Spamcheck Enabled)