Trendy v potravinách a nápojích roku 2020

Chcete změnit životní styl a jídelníček, vsaďte na trendy potravin a nápojů roku 2020. Zařaďte do stravy avokádo, kadeřávek, čekanku i plody Acai. Osvojte si potravinové trendy nového roku.

Světem hýbe absence kouření a alkoholu, profitují zdravé potraviny a nealkoholické nápoje bez kofeinu. Alternativou k pivu jsou chmelové ledové čaje s perlivou či neperlivou vodou. Kromě nápojů v podobě minerální vody, sodovek, džusů a drinků pro sportovce najdete i celou řadu nápojů obohacených o vitamíny, potravinové doplňky a další tělu prospěšné látky. V nápojích se objevuje kolagen i bylinky. Dominuje pití, které prospívá trávení, čistí tělo i pleť. Vede i koření, které dodává energii, podporuje hubnutí a posiluje imunitu.

Trendy v potravinách a nápojích roku 2020 2

Potraviny s adaptogeny

Orientujeme se na potraviny, které v sobě kromě mnoha živin ukrývají i další přidané benefity. Vedou potraviny, které pomáhají s kvalitnějším zažíváním i spánkem a vedou k vyšší produktivitě. Velkou měrou roste i zájem o adaptogeny, rostliny a komplexy fytolátek z rostlin, které zvyšují odolnost organismu vůči škodlivým faktorů, chemickým, fyzickým a biologickým stresorům. Spousta adaptogenů pochází třeba z ájurvédské a tradiční čínské medicíny. Proto je v nápojích a potravinách třeba indický ženšen nebo houby reishi. Adaptogeny pomáhají v našem těle znovu nastolit rovnováhu. Výborná je třeba bazalka či kurkuma.

Trendy v potravinách a nápojích roku 2020 3

Zdravé tuky

Dnes už se také tolik nesází na nízkokalorické diety. Současným trendům nahrává spíše paleo a keto strava bohatá na bílkoviny a zdravé tuky, hojně zastoupené například ve vejcích, másle či mase. Vyhledáváme potraviny, které nám zajistí delší pocit sytosti a s minimem cukrů, které nám dodají energii. Zdravé tuky je nejlepší kombinovat s vlákninou, která je vydatná, zasytí a přispívá ke správnému trávení.

cukr

Alternativní pečivo a mouka

Můžete se nechat unést květákovou rýží či pizzou, vyrobenou z růžiček květáku? Bezlepková dieta je stále oblíbenější, protože nám přešlechtěná a degradovaní pšeničná mouka stále více nesedí. Klasickou mouku proto čím dál častěji začínají nahrazovat různá semínka, ořechy a dokonce i některé druhy zeleniny. V oblibě je kokosová, mandlová, kaštanová či oříšková mouka, nebo mouka z máku, slunečnicových semen či lnu. Alternativní druhy mouky jsou skvělou volbou pro lidi, co chtějí konzumovat méně obilných výrobků, pro ty, co mají dietní omezení a hledají výživnější alternativu.

Trendy v potravinách a nápojích roku 2020 4

Čerstvé potraviny

Místo fastfoodu a baget v celofánu nahrazují polotovary plné konzervantů jídla vařená z čerstvých surovin. Stále více používáme čerstvé ovoce a zeleninu a vaříme jednoduchá, lehce stravitelná jídla, která se dají rychle a snadno připravit. Místo smažení vaříme v páře, pečeme na pečícím papíru nebo rychle restujeme na zdravém tuku. Zbavujeme se přídatných látek a chemie. Stále více sledujeme, co jíme. Milujeme čerstvé zeleninové a ovocné šťávy a cukrovinky ponecháváme v regálech. Tučnou kachnu střídá libové maso. Odlehčená strava z čerstvých surovin nám dává více energie a zdraví.

Napsat komentář

(Spamcheck Enabled)