Nevyhazujte jídlo zbytečně, šetřete svou peněženku i planetu

Podle studií na celém světě třetina vyprodukovaného jídla skončí v koši. To je asi 1,3 miliardy tun za rok. Přesto je na světě spousta lidí, kteří denně hladoví. Zkuste si vážit toho, co máte a plýtvání předejít pro lepší pocit i snížení rodinných výdajů.

Plánujte nákupy a vařte podle sezony

Pro sebe, rodinu i životní prostředí uděláte nejlépe, když začnete nakupovat sezónní potraviny, nejlépe u lokálních prodejců. Můžete také v obchodě nakoupit akční potraviny a podle toho uvařit. U akcí si ale dejte pozor, ať nenakoupíte spoustu potravin zbytečně a pak je nestihnete sníst. Stačí vyrazit i 2x týdně a rozplánovat si, co budete vařit. Do spíže si dejte trvanlivé základní potraviny, jako těstoviny či rýži.

Nevyhazujte jídlo zbytečně, šetřete svou peněženku i planetu 2

Čtěte etikety

Datum spotřeby najdete na potravinách s krátkou trvanlivostí, jako jsou mléčné výrobky a maso. Minimální doba trvanlivosti označuje trvanlivé potraviny, které se mohou prodávat i po jejím uplynutí. Jde o těstoviny či konzervy. Kupujte raději čerstvé a jednopruhové suroviny než hotová jídla. Vyhněte se stabilizátorům, konzervantům, barvivům, zvýrazňovačům chuti a podobným látkám.

Skladujte pečlivě a chytře

Potravinám svědčí při skladování sucho, chlad a tma. Používejte průhledné dózy a obaly, abyste viděli, kolik čeho máte, bylo to přehledné a nechyběla vám základní surovina k vaření. Navíc se vám nedostanou do nich moli. Mouku, sůl, těstoviny, rýži i luštěniny můžete do zavařovacích sklenic doplňovat v bezobalových obchodech.  Ze zbytků látek si ušijte pytlíčky na bylinky a koření a pověste je na háčky. Ovoce nejdéle vydrží i se stopkou v papírovém sáčku při pokojové teplotě, kde i dozraje.

Nevyhazujte jídlo zbytečně, šetřete svou peněženku i planetu 3

Skladování masa, vajec a mléčných produktů

Mléčné výrobky neskladujte hned vedle masa nebo ryb, protože snadno pohlcují zápach. Vše dávejte do průhledných dóz. Jogurty v kelímku zkuste postavit v lednici dnem nahoru a vejce dávejte špičkou dolu.  Máslo dejte do porcelánové nebo skleněné dózy, sýry zabalte do plátna namočené v solném nálevu. Pokud se naučíte vařit ze zbytků podle receptu v duchu ‚‚co dům dal”, ošetříte a ještě si pochutnáte.

Skladování pečiva

Nejméně vydrží bílé pečivo, nejdéle z celozrnné a žitné mouky. Z igelitového pytlíku ho vyndejte a dejte do látkového, nebo ho zabalte do utěrky. Můžete přibalit jablko nebo bramboru, aby vám vydrželo déle. V lednici rychle vlhne a plesniví. Čerstvé pečivo se dá zamrazit. Chléb a slané pečivo vydrží 6 měsíců, sladké 3 měsíce.

Napsat komentář

(Spamcheck Enabled)