TOP 7 krémových polévek: Zkuste tu z žampiónů či červené čočky

Milujete krémové polévky, které jsou lahodné a zasytí. Zkuste naše recepty na unikátní krémové polévky a určitě si na nich skvěle pochutnáte!

Žampionová krémová polévka

Žampiony jsou v naší kuchyni jedny z nejoblíbenějších hub. Dají se připravit na mnoho způsobů. Krémová polévka zasytí a navíc je zdravá. Žampiony mají antioxidační účinky, podporují trávení a jsou skvělým zdrojem vitamínu B1 a B2.

Suroviny:

  • 250 g žampionů
  • 20 g másla
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 1,5 l vody
  • 2 kostky houbového masoxu nebo vývar místo vody
  • 0,5 kelímku 12% smetany
  • Petržel
  • Mletý pepř
  • Mletý kmín
  • Sůl

Postup přípravy:

Očištěné a nakrájené žampiony poduste na másle, osolte, okořeňte a zalijte vroucí vodou z konvice. Přidejte kostky bujonu a vařte 15 minut. Na závěr zahustěte polévku záklechtkou z mouky a smetany a krátce provařte, aby se potlačila moučná chuť. Na talíři posypte polévku zelenou petrželkou.

TOP 7 krémových polévek: Zkuste tu z žampiónů či červené čočky 2

Krémová polévka z červené čočky

Červenou čočku nemusíte předem namáčet, nenadýmá a je navíc daleko lépe stravitelná, než klasická hnědá čočka. Zkuste si proto připravit krémovou polévku z červené čočky, na které si pochutnají i ti, co luštěniny až tak nemilují.

Ingredience:

  • 1 lžíce másla
  • 1 malá cibule
  • 1 větší mrkev
  • 1 stroužek česneku
  • 100 g červené čočky
  • 600 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru
  • 150 ml smetany (může být zakysaná)
  • Sůl
  • Pepř
  • Citronová šťáva

Postup přípravy:

V hrnci orestujte na lžíci másla na kostičky nakrájenou cibuli. Jakmile zesklovatí, přidejte nakrájený česnek na plátky a nakrájenou mrkev kostičky. Společně restujte 3 minuty, přidejte červenou čočku a vývar. Vařte, dokud mrkev i čočka nezměknou. Pak polévku rozmixujte tyčovým mixérem na hladký krém, přidejte smetanu a pár minut provařte. Polévku dochuťte citronovou šťávou, solí a čerstvě mletým pepřem.

TOP 7 krémových polévek: Zkuste tu z žampiónů či červené čočky 3

Krémová dýňová polévka

Dýňová polévka je v poslední době stále více oblíbená. Je jemná, lahodná, výživná, zasytí, zahřeje a má ohromující barvu. Dužina dýně je navíc bohatá na draslík, fosfor, hořčík, chlór, měď, selen, sodík, zinek, železo, betakaroten, alfakaroten, lutein, bílkoviny, vysoce kvalitní nenasycené mastné kyseliny i omlazující kyselinu nukleovou. K podzimu zkrátka a dobře dýně patří.

Suroviny:

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 cibule nakrájené najemno
  • 1 kg dýně hokkaido nakrájené na kostky
  • 700 ml zeleninového vývaru
  • 150 g smetany na vaření
  • sůl
  • pepř
  • 2 lžíce dýňových semínek

Postup přípravy:

V hrnci rozehřejte olej a osmahněte na něm cibuli dozlatova. Přidejte kousky dýně a orestujte 5 až 10 minut. Zalijte vývarem, osolte, opepřete, přiveďte k varu a vařte 15 minut, dokud dýně úplně nezměkne. Přilijte smetanu a lehce povařte. Pak polévku odstavte z plotny, rozmixujte ji tyčovým mixérem a servírujte posypanou dýňovými semínky, které nasucho opražíte na pánvi.

TOP 7 krémových polévek: Zkuste tu z žampiónů či červené čočky 4

Krémová pórková polévka

Pórek je skvělý zdroj vitaminu A, C a K a celé řady minerálů včetně železa. Zkuste jej občas použít třeba místo cibule, anebo jej k ní doplnit. V našem jídelníčku se totiž příliš často nevyskytuje, což je velká škoda. Změňte to díky pórkové polévce, která je opravdu rychle hotová a výborná. Můžete ji udělat i bez cibule, pouze z pórku.

Ingredience:

  • 2 lžíce másla
  • 2 střední nakrájené pórky
  • 2 střední nakrájené brambory
  • 1 cibule
  • 1,5 l kuřecího vývaru
  • 1 kelímek (200 ml) 12% smetany na vaření
  • Sůl
  • Čerstvě mletý bílý pepř (popř. černý nebo barevný)
  • 2 lžíce jemně nasekané čerstvé pažitky

Postup přípravy:

V hrnci rozehřejte máslo, přidejte nakrájenou cibuli a orestujte. Jakmile cibule zesklovatí, přidejte k ní nakrájený pórek, lehce osmahněte, zalijte kuřecím vývarem a přidejte brambory nakrájené na kostky. Polévku osolte, opepřete, vařte na mírném plameni asi 20 minut do změknutí brambor. Polévku rozmixujte tyčovým mixérem, přidejte smetanu na vaření a několik minut provařte. Nakonec ji dochuťte solí a pepřem a před podáváním ji ozdobte pažitkou.

TOP 7 krémových polévek: Zkuste tu z žampiónů či červené čočky 5

Krémová brokolicová polévka

Brokolice často nepatří mezi moc oblíbenou zeleninu, je to však velká škoda. Je nutričně hodnotná a přitom málo kalorická, takže si ji můžete v klidu dopřát. Je bohatá na vitamín C, vitamíny skupiny B i beta-karoten, z minerálů obsahuje hlavně draslík, hořčík a železo a má hodně vlákniny. V krémové polévce je naprosto skvělá.

Suroviny:

  • 1 lžička másla
  • 1 střední cibule
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • 1 větší brokolice
  • 0,5 l mléka
  • 200 g sýru cheddar
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • Sůl
  • Mletý černý pepř
  • Mletý kajenský pepř
  • Postup přípravy:

V hrnci rozpusťte máslo, přidejte nakrájenou cibuli a orestujte. Jakmile cibule zesklovatí, vlijte zeleninový vývar, přidejte brokolici pokrájenou na menší kousky, osolte, opepřete a přidejte hořčici. Pak polévku zalijte mlékem, vařte na mírném plameni do úplného změknutí brokolice, následně rozmixujte tyčkovým mixérem, přidejte nastrouhaný sýr a dobře promíchejte. Nakonec dochuťte solí a pepřem dle potřeby. Polévku podávejte s krutony.

TOP 7 krémových polévek: Zkuste tu z žampiónů či červené čočky 6

Květákový krém polévka

Hustá a vydatná květáková polévka nebo také květákový krém, vás na podzim a v zimě zahřeje. K její přípravě potřebujete minimum surovin a výsledek potěší i vaše děti. Květák je nízkokalorický, díky vysokému obsahu vlákniny zasytí na dlouhou dobu, je bohatý na vitaminy a minerály, hlavně vitamin C a K, kyselinu listovou, draslík, vápník a hořčík. Tmavší druhy květáku mají vyšší obsah vitaminů a minerálů.

Ingredience:

  • 30 g másla
  • 1 cibule
  • 1 brambora
  • 1 květák (asi 500g)
  • 1 bobkový list
  • Muškátový oříšek čerstvě nastrouhaný
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 100 ml smetany nebo plnotučného mléka (můžete i vynechat)

Postup přípravy:

V hrnci rozehřejte máslo, orestujte cibuli, přidejte bramboru, vařte ji 1 minutu, přidejte květák, okořeňte, přidejte bobkový list a špetku čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku. Přiklopte pokličkou a vařte asi 5 minut na mírném ohni. Přilijte vývar, uveďte do varu a vařte 20 minut, dokud květák nezměkne. Vyndejte bobkový list, rozmixujte, přilijte smetanu nebo mléko a prohřejte. Hotovou polévku ozdobte na talíři čerstvě mletým muškátovým oříškem, čerstvým bobkovým listem a pár růžičkami květáku.

TOP 7 krémových polévek: Zkuste tu z žampiónů či červené čočky 7

Rakouská krémová česneková polévka

Krémová česnečka neboli knoblauchsuppe, je velmi zajímavá polévka, kterou stojí za to ochutnat.

Suroviny:

  • 1,5 l vody
  • 2 až 3 kostky nebo vaničky bujonu, anebo silný domácí vývar
  • 1/2 paličky česneku
  • 1/2 l 10% až 12% smetany
  • 1/2 starší nastrouhané bílé bagety či rohlík
  • 2 lžíce hladké mouky
  • Hrst hladké mouky na jíšku
  • Sůl
  • Pepř
  • Máslo
  • Na ozdobení opečenou slaninu či krutony

Postup přípravy:

Na másle opražte 1/3 z nastrouhaného množství bagety, zalijte horkou vodou s bujonem nebo vývarem, prolisujte česnek a dosypeme zbytek bagety. Nechte chvilku nasáknout a rozmixujte. Za stálého míchání vlijte smetanu, osolte a opepřete, nechte projít varem, ale dejte pozor, ať smetana nevypění. Polévku můžete prodávat horkou, nejlépe v malém bílém chlebu, u kterého stačí odkrojit vršek a vydlabat střídku, kterou můžete použít při přípravě krému. Ozdobte opečenou slaninou či krutony.

TOP 7 krémových polévek: Zkuste tu z žampiónů či červené čočky 8

Napsat komentář

(Spamcheck Enabled)