Vzdáváte se brambor a sacharidů v nich? Obsahují i kvalitní bílkoviny pro naše svaly!

Dlouhá léta se traduje, že je třeba brambory ze svého jídelníčku odstranit nebo je alespoň omezit, pokud si chceme udržet štíhlou línii. Na brambory se stále díváme jako na zdroj s nadměrného množství škrobů, které nám přidají faldy v pase. Jenže ono to tak úplně není. Brambory totiž obsahují i kvalitní bílkoviny pro naše svaly. Navíc jsou vhodné pro celiaky a osoby, které trpí nesnášenlivostí lepku.

V mnoha posledních studiích a výzkumech vědci a odborníci stále častěji poukazují na fakt, že brambory mimo uvedených škrobů obsahují i mnoho vysoce kvalitních bílkovin, které nám mohou pomoci budovat a udržovat svalovou hmotu. Bramborové bílkoviny jsou podle nich opravdu velmi kvalitní. Vzhledem k tomu, že se stále více lidí uchyluje k rostlinné stravě a stávají se z nich vegetariáni a vegani, vědci proto neustále hledají další možnosti, jak získat co nejvíce kvalitních bílkovin za pomoci rostlinné stravy, které nám v jídelníčku po vynechání masa velmi často chybí.

Vzdáváte se brambor a sacharidů v nich? Obsahují i kvalitní bílkoviny pro naše svaly! 2

Jak jsou na tom rostlinné bílkoviny

Podle názoru mnoha vědců a odborníků totiž rostlinné bílkoviny neposkytují našemu organismu všechny prospěšné aminokyseliny, které nutně potřebujeme. Navíc bývají mnohem hůře stravitelné a pak dochází ke sníženému vstřebávání obsažených živin a nutričních látek. Obzvláště pokud často trpíte výraznou chutí na sladké a neustále máto pocit hladu, je to jasnou známkou toho, že vám chybí ve stravě bílkoviny. Jenže při hledání kvalitních proteinů v rostlinné stravě to není jen tak.

Jak je to s bramborami

Je všeobecně známo, že brambory jsou hlavně plné škrobů, které se nám pak v těle rozkládají na jednoduché cukry. Jejich předností je zejména vysoký obsah vitaminu C, K a vitaminů skupiny B, draslíku, hořčíku, manganu, mědi, selenu, fosforu, vápníku a železa. Obsahují i vláknu, kyselinu listovou a pantotenovou. Jsou téměř bez tuku a jde o jeden z nejbohatších zdrojů antioxidantů. Nejvíce živin je ve slupce. Při konzumaci 100 gramů brambor přijmeme jen 300 kJ, z toho je ze sacharidů 275 kJ, z tuků 5 kJ a z bílkovin 20 kJ. Poslouží tedy pro všechny, co chtějí snížit svoji hmotnost. Z této dávky přijmeme 20 mg vitamínu C, což je 33 % denní spotřeby.

  • při vaření ve slupce v páře se uchová 73 % vitamínu C
  • při vaření ve slupce vložené do vařící vody se uchová 68 %
  • při vaření ve slupce vložené do studené vody se uchová 62 % vitamínu C
  • při vaření loupaných a vložených do vařící vody se uchová 50 % vitamínu C
  • při vaření loupaných a vložené do studené vody se uchová 44 % vitamínu C

Vzdáváte se brambor a sacharidů v nich? Obsahují i kvalitní bílkoviny pro naše svaly! 3

Budujte svalovou hmotu díky bramborovým proteinům

Podle posledních vyjádření vědců jsou v bramborách vysoce kvalitní bílkoviny, které jsou dokonce mnohem kvalitnější, než je tomu u jiných konzumovaných rostlin. Podle výzkumu a výsledků studií je zcela jasné, že ženy konzumující izolované bramborové bílkoviny mají zvýšenou syntézu svalového proteinu. V Mediacal News Today to zveřejnila kanadská vědkyně Sara Oikawaová z McMaster University v kanadském Hamiltonu. Podle ní je zcela jasné, že bramborový protein je velmi cennou živinou, pokud si snažíme udržet a rozvíjet svalovou hmotu. Zkuste je proto vzít na milost.

Napsat komentář

(Spamcheck Enabled)