Při přípravě vánočního cukroví klidně buďte konzervativní. Nesmí chybět vanilkové rohlíčky, medvědí tlapky a linecká kolečka. Průměrně pečou hospodyňky osm druhů cukroví a většinou pečou právě podle osvědčených receptů.
Vanilkové rohlíčky
Suroviny:
- hladká mouka 560 g
- máslo 450 g
- mleté vlašské ořechy 200 g
- moučkový cukr 130 g
- vanilkový lusk 1 ks
- moučkový cukr na obalení
Postup:
Do mísy si nakrájíme studené máslo z lednice na drobné kousky, přidáme všechny ostatní suroviny a vypracujeme do tužšího těsta podobného lineckému. Z hotového těsta rukou rozválíme malé válečky a z nich vytvarujeme rohlíčky.
Rohlíčky pokládáme na plech s pečícím papírem a pečeme na 180 °C asi 10 až 12 minut, podle velikosti vanilkových rohlíčků. Připravíme si moučkový cukr na obalení a přidáme do něj vanilkový lusk, který podélně rozřízneme a pak z něj špičkou nože vyškrábneme drobná semínka. Smícháme je s moučkovým cukrem. Vanilkové rohlíčky obalujeme ještě vlažné, protože tak do sebe část cukru vsáknou a budou mnohem křehčí a lahodnější.
Medvědí tlapky neboli Staročeské pracny
Suroviny:
- vlašské ořechy 120 g
- hladká mouka 150 g
- moučkový cukr 100 g
- máslo 100 g
- vejce 1 ks
- mletá skořice 1/2 lžičky
- mletý hřebíček 1/2 lžičky
- kakao 1 lžička
- formičky
- moučkový a vanilkový cukr na obalení
Postup:
Z uvedených ingrediencí vypracujeme hladké těsto, zabalíme je do potravinové fólie a dáme do chladničky odpočinout do druhého dne. Z těsta odkrajujeme malé kousky a prsty je vtlačujeme do formiček tak, aby nám uprostřed vznikl důlek. Pečeme je v předem vyhřáté troubě při 180 °C asi 8 minut. Upečené medvědí tlapky vyndáme, necháme chvilku zchladnout, ještě horké je vyklepneme z formiček a obalíme je ve směsi vanilkového a moučkového cukru.
Linecká kolečka s marmeládou
Suroviny:
- citronová kůra podle chuti
- máslo 28 dkg
- vanilkový cukr 1 balíček
- žloutek 2 ks
- hladká mouka 42 dkg
- cukr moučka 14 dkg
Postup:
Smícháme všechny ingredience, tedy hladkou mouku, máslo, cukr moučku, žloutky, vanilkový cukr a nastrouhanou citronovou kůru. Zpracujeme v hladké těsto a necháme jej 30 minut odpočinout. Těsto rozválíme na plát a vykrajujeme je buď na kolečka, nebo na různé tvary. Děláme jich sudý počet a do poloviny uděláme doprostřed malý otvor. Linecké cukroví pečeme v předehřáté troubě při teplotě 180 °C. Po upečení a vychladnutí pak slepíme linecká kolečka marmeládou, kterou máme rádi. Doporučujeme pěkně červenou marmeládu. Nakonec cukroví pocukrujeme.