Jak snadno čistit zahradní gril

Ať už jste si svou zahradu či terasu vybavily grilem plynovým, elektrickým nebo tím klasickým, na dřevěné uhlí, použijte našich pár efektivních tipů a triků při péči o gril.

Čistá mřížka je základ

Mřížka, na kterou přímo pokládáme potraviny, musí být dokonale čisté. Grilovací mřížka ovlivňuje chuť i zdravost našich grilovaných specialit. Veškeré staré usazeniny pokrmů se pod velkým žárem znovu rozpustí a jejich výpary se díky mnoha škodlivým látkám promění v karcinogenní pohromu škodící našemu zdraví. Navíc mohou připečené zbytky předešlých pokrmů zcela zkazit výslednou chuť nově připravovaných pochoutek. Na hrubé nečistoty použijte zednickou špachtli nebo drátěný kartáč a pak vyčistěte mřížku pod proudem vody pomocí drátěnky.

gril

Gril na dřevěné uhlí

Gril na dřevěné uhlí je třeba pořádně vypálit. Nejdříve musíte odstranit všechen popel a zbytky jídla. Tím se vám totiž doba výpalu výrazně zkrátí. Na vyčištění roštu vám postačí houbička na nádobí a některý z čističů na grily. O vnější stranu grilu se pak nemusíte starat vůbec, nebo jej můžete natřít třeba voskem nebo olejem.

Plynový gril

Plynový gril snadno vyčistí vysoká teplota. Po každém použití gril rozpalte na vysokou teplotu a zbavte se tak všech zbytků pokrmů a mastnoty. Jakmile přestane vycházet kouř, gril se vyčistil. Všechny nečistoty se totiž při vysoké teplotě přemění na popel, který pak velmi snadno odstraníte pomocí hadříku či utěrky. Rošt opět vyčistíte pomocí škrabky, ocelového kartáče nebo drátěnky.

gril

Elektrický gril

Na elektrický či lávový gril použijte jemné čisticí prostředky. Elektrický gril začněte čistit ještě ve chvíli, kdy je ještě horký. Pokud jste to po posledním grilování nestihli, doporučujeme gril raději znovu nahřát. Před samotným čištěním jej ale nezapomeňte odpojit ze zásuvky. Povrchy elektrických grilů jsou velmi náchylné k poškrábání a rýhy pak způsobují připalování pokrmů. K čištění stačí hladká strana houbičky, jemný čisticí prostředek určený přímo na grily a papírové utěrky. Nepoužívejte žádné čisticí přípravky s brusným neboli abrazivním účinkem.

gril

Dbejte na prevenci

Myslete dopředu a provádějte preventivní opatření, aby se vám jídlo nepřipalovalo. Pak budete mít mnohem méně práce při čištění a údržbě vašeho grilu. Aby se vám maso a další grilované potraviny stále nepřichytávaly k roštu, potřete jídlo před grilováním trochou oleje. Vhodné jsou i misky na grilování. Mohou být jednorázové z alobalu nebo třeba smaltované, určené na více použití. Ohniště u grilů na uhlí můžete ochránit před znečištěním tak, že spodek grilu vyložíte alobalem. Gril je třeba po použití ihned vyčistit a nenechávat na něm zbytky potravin zaschnout.

Napsat komentář

(Spamcheck Enabled)