Cukr není jen k jídlu. Na co jej používaly naše babičky?

Cukr je v současné době považován za bílý jed, protože jej konzumujeme ve velké míře. Nemusíte na něj však zcela zanevřít. K čemu se dá cukr využít v domácnosti?

Za cukrem stojí přibývání na váze, obezita, cukrovka, deprese, závislost, zubní kazy i vrásky. Zdravotních rizik je při jeho nadměrné konzumaci mnohem více. V potravinářském průmyslu se cukr dává snad do všeho a je i tam, kde bychom jej často nečekali. Bílý rafinovaný je na černé listině odborníků na výživu, přesto se dá dobře využít v domácnosti. Na co všechno se dá použít klasický cukr?

Udržte si čerstvé pečivo

Přidejte do chlebníku k pečivu pár kostek cukru. Chléb, rohlíky i koláče vám vydrží o dost déle čerstvé, než bez cukru.

Na spálený jazyk

Při konzumaci horkých nápojů a pokrmů si občas popálíme i jazyk. Možná jste neodolali ani horké polévce nebo omáčce. Vyzkoušejte proto starý trik s cukrem. Zkuste chvíli cucat kostku cukru a palčivá bolest na jazyku zmizí.

cukr

Na hojení ran

Krystalový cukr je osvědčený prostředek na hojení ran. Pomáhá na vředy, rány a proleženiny. Na bolavé místo nasypete cukr a pak jej obvažte čistým obinadlem. Bakterie se přestanou množit a rány se mnohem rychleji zahojí.

Odstraňte špínu z rukou a vytvořte si peeling

Cukr krásně umyje vaše ruce. Smíchejte lžíci olivového oleje s moučkovým cukrem na pastu a rozetřete si ji pořádně po celých rukou. Výsledkem budete opravdu překvapeni. Vaše ruce budou čisté a kůže dokonale zregenerovaná. Z cukru si vytvoříte i skvělý domácí peeling na pokožku celého těla a pleť.

Vyčistěte mlýnek na koření

Dejte hrubší krystalový cukr do mlýnku na koření a chvíli ho nechte s cukrem běžet. Můžete jej použít i do ručního mechanického mlýnku. Díky tomu se mlýnek důkladně vyčistí a cukr odstraní nánosy nečistot i vzniklého mazu. Pak cukr nezapomeňte z mlýnku vysypat.

cukr

Vyživujte květiny

Řezané květiny ve váze vydrží mnohem déle, když je nakrmíte cukrem. Prodloužíte jim tak výrazně život. Pokud na jeden litr vody dáte do vázy asi 3 lžičky cukru a 2 lžičky octa, květiny v roztoku vydrží mnohem déle. Cukr vyživí stonky a ocet zabrání přemnožení bakterií.

Pochytejte všechny vosy a mouchy

Zkuste místo chemie na vosy a mouchy smíchat 2 díly cukru s dílem vody a uvařte z nich sirup. Dejte ho vychladit a nalijte do misky, kterou umístíte venku na zahradní stůl nebo okenní parapet. Lepivá směs bude fungovat jako mucholapka. Ekologický lapač hmyzu šetří i životní prostředí.

Zbavte se mravenců a brouků

Smíchejte cukr s práškem do pečiva a posypte touto směsí všechna místa, kde máte podezření, že vám leze škodlivý hmyz. Zbavíte se tak mravenců i brouků, které doma mít rozhodně nechcete. Hmyz tuto směs nemá rád a odsune se jinam.

 

Napsat komentář

(Spamcheck Enabled)