Co nedávat na gril?

Některé potraviny se sice běžně grilují, i když by se takto upravovat vůbec neměly. Nesprávně zvoleným postupem tepelné úpravy můžete pokrm znehodnotit. Které potraviny na gril nepatří? Tady jsou.

Hamburgery

Grilování hamburgerů je běžné. Mnohem lepší než na grilu je ale připravovat hamburgery na kvalitní litinové pánvi. Při grilování z nich totiž odkapává tuk a šťáva, z grilu, budou vysušené a nebudou chutnat tak dobře. Navíc pak vznikají karcinogenní látky. Použijte litinovou desku nebo pánev se silným dnem. Mleté maso se rovnoměrně osmahne a připravíte si dokonale šťavnatý hamburger. Když burgery grilujete, v ohni skončí mnoho lahodného hovězího tuku. Na rozpáleném a plochém povrchu nebo na litinové pánvi se tuk roztaví a vytvoří na mase pěknou krustu. Přidejte na plát i cibuli. Gril s litinovým roštem hamburger provoní kouřovým aroma.

gril

Slanina

Opečená slanina na grilu bude sice s kouřovým aroma, ale nebude dokonale křupavá. Grilování slaniny představuje zdravotní riziko. Pro grilování se nehodí maso nakládané do solných roztoků. Působením žáru tuk odkapává do žhavého uhlí, vznikne kouř plný škodlivin a uvolňují se rakovinotvorné látky. Doporučujeme si pořídit ke grilu speciální záchytné misky. Slaninu je však i tak nejlepší připravovat na klasické pánvi.

Loupané krevety

ve skořápce grilovat můžete, ale ty loupané na gril nedávejte, i když jste je předtím marinovali, jinak budou suché a nebudou dobré. Maso krevet je příliš náchylné k vysychání. Loupané krevety si jemně povařte na másle. Pokud trváte na grilovaných krevetách, jemně je opeče na přímém ohni a pak je vložte do lázně s máslem. Budou jemné, šťavnaté a lahodné.

Co nedávat na gril? 1

Tortily

Tortilla se hodí jako příloha k masům. Tortily byste ale neměli dávat na gril, protože ztvrdnou a budou tuhé. Místo toho použijte plotýnku či tzv. planchu neboli desku, abyste tortilly rovnoměrně rozehřáli. Plochý povrch pomáhá udržovat jejich vláčnost.

Ananas

Ananas můžete grilovat, aniž byste pokazili jeho chuť, ale moc se to nevyplatí. Zralé plody se začnou často rozpadat a ztrácí živiny. Gril je navíc nutné před grilováním důkladně očistit, aby ovoce nenasálo chuť masa či ryby, které jste opékali předtím. A pak budete zase muset důkladně vyčistit gril, až budete s grilováním ananasu hotoví.

Napsat komentář

(Spamcheck Enabled)