Intimní péče a hygiena žen v každém věku

Ženské intimní partie vyžadují opravdu speciální hygienickou péči. Běžné mycí přípravky, které používáme při sprchování a koupelích, mohou měnit pH intimních a velmi citlivých míst, dráždit sliznici a dokonce přispět ke vzniku infekcí a onemocnění.

K zásadám intimní hygieny patří šetrné mytí a používání přípravků na intimní hygienu. Nejde o sterilní čistotu a nadměrnou hygienu, ale správně zvolené prostředky i způsob hygieny. O hygieně platí, že nic se prostě nesmí přehánět. Nadbytečná péče vede k mechanickému dráždění kůže a sliznic, nevhodné mycí přípravky vedou k chemickému podráždění, sliznice jsou pak citlivější a náchylnější k infekcím a výtokům. Nedoporučují se parfemované sprchové gely ani agresivní antibakteriální přípravky. Vsaďte na doplňky pro intimní hygienu s vyrovnaným pH.

Intimní hygiena v reprodukčním období

V tomto období jsou intimní partie ženy vystaveny různým rizikům spojených s možnostmi mechanického poranění v důsledku různých sexuálních praktik nebo při neopatrném holení. Po těhotenství se také objevují poporodní zranění. Vlivem nesprávné hygieny stoupá riziko vaginálních infekcí a dochází k narušení přirozené vaginální mikroflóry. Při dospívání i zralém věku ženy jsou vhodné speciální intimní přípravky pro citlivou péči, ochranu před podrážděním, zápachem i k zamezení bakteriálních či kvasinkových infekcí a výtoků.

sprcha

Intimní péče a hygiena v období menopauzy

Intimní hygiena je přirozenou součástí života ženy i ve vyšším věku. Ani po menopauze nelze přestat řešit zdraví svých intimních partií. V tomto věku je péče o intimní partie velmi důležitá, stejně jako pravidelné gynekologické prohlídky. Dochází k velkým hormonálním změnám, mění se i poševní pH a tloušťka i elasticita poševní stěny. Pochva ztrácí přirozenou schopnost ochrany před poraněním a infekcemi, což zase zvyšuje riziko vzniku výše zmíněných potíží.

Kdy si dát největší pozor

Ke snížení obranyschopnosti dochází v obdobích menstruace, těhotenství a při menopauze. Přispívá k tomu i hormonální antikoncepce, stres, antibiotika, nesprávná výživa, zejména nadbytek cukru, ale i nevhodné spodní prádlo ze syntetických materiálů nebo setrvávání v mokrých plavkách. Vhodné přípravky pro intimní hygienu, pravidelné lékařské prohlídky u gynekologa a neodkládání zjištěných potíží vám ušetří spoustu problémů a nepříjemných infekcí a nemocí.

Napsat komentář

(Spamcheck Enabled)