Zubní pasta s fluorem či bez?

Fluor je esenciální látka vhodná pro naše tělo, ale také látka toxická, která ve zvýšeném množství napáchá více škod než užitku. Odborníci se dohadují o jeho dopadech na lidský organismus. Existuje i mnoho přírodních alternativ pro pevnou sklovinu, zdravé dásně, zuby bez kazů a svěží dech i bez chemie.

Zubní pasta v historii

Ve starém Egyptě prostředek na čištění zubů obsahoval pepř, mátu, květy kosatce i sůl. Starověcí Římané používali pro bělící účinky lidskou moč díky obsahu amoniaku. První pasty dnešní podoby se objevily na přelomu 18. a 19. století a vyráběly se ze sody a peroxidu vodíku. Fluorid se v pastách poprvé objevil až v roce 1914 a od té doby se neustále diskutuje o tom, jaký vliv má na naše zdraví.

Zubní pasta s fluorem či bez? 2

Co je fluor

Fluor je nejčastěji ve formě fluoridu sodného nebo fluorofosforečnanů a je jako konzervant ve většině zubních past. Tento biogenní prvek patří do esenciálních látek nezbytných pro živé organismy. V lidském těle ho 95 % najdeme v zubech a kostech. Snižuje poškození skloviny kyselinami a bakteriemi a zaručuje její pevnost. Jeho nedostatek vede k zubním kazům. Při nadměrné konzumaci je ale pro tělo toxický, narušuje rovnováhu střevní mikroflóry a snižuje imunitu.

Průměrná denní dávka fluoru

Průměrná denní dávka fluoru je pro dospělého muže 4 mg a pro ženu 3 mg. Prvek najdeme kromě zubní pasty v pitné vodě, mořských rybách, soli a černém čaji. Snadno se můžeme předávkovat a vznikne fluoróza. Na chrupu se vytvoří bílé skvrny, pak ztmavnou a už nezmizí. Nejvíce jsou ohroženy děti, u kterých probíhá proces mineralizace skloviny. Proto se vyrábějí dětské zubní pasty bez fluoru.

Zubní pasta s fluorem či bez? 3

Přírodní zubní pasty

Přírodní zubní pasty bez fluoru obsahují jiné látky, které chrání proti zubnímu kazu stejně účinně. Většinou jsou to éterické oleje, soli a bylinné extrakty se silnými antibakteriálními účinky. Na výběr navíc máte mezi zubními pastami, gely i prášky. Skvělé čistící schopnosti mají zubní pasty s mořskou solí, pokud vám nevadí slaná chuť. Svěží pocit zanechá tea tree, máta i šalvěj. Zklidňující účinky má heřmánek a proti kazu a paradentóze je skvělá myrha. Pro bělejší zuby vyzkoušejte zubní pasty s aktivním uhlím.

Napsat komentář

(Spamcheck Enabled)