Co nepatří do sušičky

Sušička prádla nám ušetří spoustu času i práce. Umíte ji správně používat a víte, co do ní rozhodně nepatří? Podívejme se, na co si dát pozor.

Aby bylo naše oblečení ze sušičky krásně suché, nadýchané a neponičené, je třeba sledovat štítky na oblečení a sušičku správně používat. Jak na to?

Sledujte symboly na štítku

Kontrolujte cedulky se symboly na oblečení. Na každém kusu najdete příslušnou značku, díky které zjistíte, zda je prádlo vhodné do sušičky, nebo do ní vůbec nepatří. Pomůže vám také s výběrem vhodného programu. Čtverec s kruhem uvnitř znamená, že můžete dát prádlo do sušičky. Pokud má čtverec kruh uvnitř a je přeškrtnutý, prádlo do sušičky nepatří. Jestliže jsou uvnitř kruhu umístěného ve čtverci tečky, jejich počet nás upozorňuje na to, že máte prádlo sušit při nízkých teplotách, nebo snese i vyšší teploty. Čím méně teček, tím nižší teplota sušení. Novější sušičky mají speciální programy pro jemné prádlo.

Co nepatří do sušičky 2

Pozor na použití aviváže

Většina výrobců sušiček nedoporučuje dávat do sušičky prádlo vyprané s přidáním aviváže. Zbytky pracích prostředků a aviváže zanáší malé otvory ve filtru textilních vláken, sušička hůře suší, kompresor se přehřívá a sušička má vyšší spotřebu. Aviváž také poškozuje textilní vlákna a na jemné, spodní i sportovní prádlo se nedoporučuje, stejně jako třeba na ručníky. Prádlo ztrácí přirozené vlastnosti a má kratší životnost. Pokud se nechcete aviváže vzdát, použijte speciální vajíčka, míčky či ubrousky určené do sušiček. Prádlo změkčí, dodají vůni a seženete je v drogeriích nebo prodejnách elektro.

Pozor na umělá vlákna

Jemné, spodní, krajkové, funkční, stahovací a sportovní prádlo nebo plavky sušte raději volně na sušáku. Vysoké teploty ničí umělá vlákna a oblečení ztrácí požadované vlastnosti, jako je elasticita, nepromokavost či prodyšnost. Některé materiály se horkem sráží a deformují. Silonové punčocháče a punčochy se mohou srazit a jejich oka vytahat a zacuchat.

Co nepatří do sušičky 3

Přírodní vlákna jako je hedvábí a bavlna

Novější sušičky mají na sušení přírodních materiálů speciální programy. Pokud těmito programy nedisponují a máte obavu, aby se vám oblíbená blůza či svetřík nějak neponičila nebo nesrazila, nezměnit tvar nebo nezplstnatěla, raději nechte svetry sušit volně na ručníku nebo blůzky na ramínku.

Na co si dát pozor

Pozor si dejte i na plastové zipy, kterými jsou opatřeny bundy, mikiny či kalhoty nebo třeba povlečení. Sušení na vyšší teploty jim neprospívá, plastové zipy se začnou brzy deformovat, ničit a lámat. Podprsenky vyžadují jemné praní i sušení a v sušičkách ztrácí elasticitu a tvar. Do sušičky nepatří ani ozdoby, jako jsou kamínky, flitry, krajky a nášivky. Pokud je na cedulce povoleno sušení v sušičce, oblečení otočte naruby, aby byly ozdoby chráněny. Nedávejte do sušičky oblečení s potiskem a plastovými aplikacemi.

Napsat komentář

(Spamcheck Enabled)