Milujete telefon více než partnera? Zbavte se závislosti!

S příchodem moderních technologií máme v životě pomocníky umožňující nám kontakt s ostatními, kteří nám často také ulehčující práci, ale současně zákeřné žrouty našeho času, negativně ovlivňující mezilidské vztahy. Mnoho z nás je na nich závislých a často o tom ani neví.

Závislost na hraní počítačových her, na sociálních sítích, sledování videí, blogování, lajkování a diskutování, je jen zlomkem potíží, které s sebou moderní technologie přinesly do našich životů. Nejčastější závislostí je ta na mobilním telefonu, který máme v kapse či kabelce asi všichni.

Rub a líc

Jde o šikovného pomocníka, díky kterému jsme neustále na příjmu, což nám nikdy nedá klid. Jsme v dosahu a v kontaktu s okolím, ale jen virtuálně a skuteční přátelé v našem životě nejsou. Můžete si na internetu najít prakticky cokoli a kdykoliv, ale zapomínáme přemýšlet a propojovat souvislosti. Telefon je pro nás životně důležitý a často více než přátelé a vlastní partner. Pak se vztahy rozpadají, protože si vzájemně nevěnujeme pozornost právě kvůli telefonu.

Milujete telefon více než partnera? Zbavte se závislosti! 2

Chytré mobilní telefony

Doba strávená zíráním do mobilu není zanedbatelná. Muži i ženy na něm tráví velké množství času. Průzkum pro britskou společnost Tic Watches překvapivě připsal větší závislost ženám, které se jinak s technikou moc nekamarádí. Díky dostupným aplikacím, e-mailu, sociálním sítím, zprávám na mnoha kanálech, ale i hrám na něm denně tráví v průměru 4 hodiny a 42 minut, tedy 79 dní ročně. U mužů jsou to 3 hodiny a 49 minut denně, což je 13 dní za rok. Telefon bereme do ruky v průměru asi 58x za den a promrháme spoustu času, který bychom mohli věnovat na jiné činnosti.

Jak z toho ven

Stejně jako jiné závislosti se dá řešit i závislost na telefonu. Přehlížený partner by neměl odsuzovat a kritizovat závislost, ale najít a předložit řešení, které by uspokojilo oba partnery. To se ale lehce řekne a hůř dělá. Závisláci totiž nevidí, neslyší a nechtějí nic řešit. Důležité je upoutat partnerovu pozornost. Odlákat partnera od obrazovky mobilu a vzbudit zájem. Pouhý dotyk dokáže mnoho. Jemný dotek ruky na rameni mnoho lidí vyvede z jejich virtuální zóny do reálného světa a pak teprve začnou opravdu vnímat své okolí.

Milujete telefon více než partnera? Zbavte se závislosti! 3

Reálný plán a dílčí kroky

Klíčové jsou malé dílčí kroky. Vyhraďte si čas na společné stolování, kdy je mobil tabu a další chvíle, při kterých se mobily rozhodně používat nebudou. Nepatří určitě k televizi ani do ložnice. Zkuste vypnout telefon alespoň hodinu před ulehnutím do postele. Pokud vše selže, zkuste párovou terapii a vyhledejte odbornou pomoc. Pak asi konečně partner opravdu pochopí, že závislost na telefonu ničí váš vztah a znamená velký problém. Vztah, ve kterém se někdo cítí osaměle, je k ničemu.

Napsat komentář

(Spamcheck Enabled)