Léto volá po romantických růžových vínech

Dornfelder a Svatovavřinecké jsou modré odrůdy hroznů sloužící k přípravě červených vín. V posledních letech se tyto odrůdy využívají ale stále více k i výrobě růžových vín, která se stala součástí nabídky mnoha vinařství.

Růžová vína jsou velice populární ve Francii, o Provence se někdy mluví jako o kolébce růžových vín. V České republice rok od roku roste podíl růžových vín, což je přirozený trend. Není divu, moravská vinařství mají k dispozici ideální surovinu pro jejich produkci. Modré hrozny mají v severním rozšíření pěstování hroznů příjemnou kyselinku, bez které se růžová vína prostě neobejdou.

Dornfeldr

O kvalitě moravských růžových vín svědčí celá řada ocenění na největší specializované tuzemské přehlídce – Jarovínu rosé. Dříve se jednalo o mezinárodní výstavu, nyní je národní. Důvod je prostý – tuzemská vína v úspěšnosti válcovala ta zahraniční a dovozci přestali mít zájem se této soutěže účastnit. Jeden ze zakladatelů tradice růžových vín je dobšický vinař Jiří Hort. Ten je přesvědčen, že tuzemská růžová vína patří mezi vůbec nejlepší.

Kdy se růžové hodí nejvíce?

Růžová vína jsou ideální ke konzumaci v letních měsících, třeba u bazénu. Když je servírujeme  s jahodami či malinami, je výsledek skutečně excelentní. Taková kombinace se přímo nabízí jako zajímavé občerstvení.. Růžová barva je u něžného pohlaví oblíbená, a tak není divu, že se tato vína těší oblibě žen, které dávají přednost spíše nasládlým tónům. Hodí se také k romantickému večernímu posezení při svíčkách. Je však třeba dbát na řádné vychlazení. Pít teplé růžové víno se prostě nedá.

Jak se růžové víno vyrábí?

Růžová vína tedy nevznikají z bílých, která se obarví trochou červeného vína. To ví většina lidí, ale mýtus stále přetrvává. Růžová vína se vyrábí vždy z modrých hroznů, které se nechají naležet jen krátkou dobu, a pak se lisují. Délka naležení má vliv na barvu výsledného růžového vína. Čím je delší, tím je odstín tmavší. V některém případě se hrozny po přivezení do vinařství okamžitě lisují, čímž se získá mošt takřka bez zabarvení. Výsledné víno má jen nepatrný barevný nádech. Takovému se říká klaret. Jedná se o bílé víno vyrobené z modrých hroznů.

Častá je otázka, proč se vlastně růžová vína či klarety z modrých hroznů vyrábějí. Odpověď je prostá. Růžová vína mají nádherná ovocná aromata i chuť, která se v červených vínech již ztrácí, protože jsou skryta tříslovinami, jež se do červeného vína vyloučí se slupek v době naležení a kvašení. Růžová vína jsou vždy svěží a podle typu mohou být suchá, polosuchá, polosladká i sladká. Osvěžující jsou hlavně ta s nižším obsahem cukru. Přečtete si více o rozmanitosti růžových vín.

Z odrůd Dornfelder a Svatovavřinecké jsou samozřejmě výborná i červená vína.

Dornfelder

Růžový Dornfelder

Dornfelder pochází z Německa, kde jej vyšlechtil v roce 1955 August Herold. U našich západních sousedů je nejoblíbenější modrou odrůdou. Víno je výborné kvality, barvu má tmavočervenou, je charakteristické jemným aromatem. Používá se i do směsí, kde má za úkol zvyšovat barevnost. Dornfelder je možné nechat zrát v barikových sudech. Jako jedna z nemnohých modrých odrůd je vhodná i pro přímý konzum.

V nabídce je celá řada vynikajících vín odrůdy Dornfelder. Z růžových můžeme doporučit suché růžové víno Dornfelder z Vinařství Josef Kořínek, z červených pak například Dornfelder pozdní sběr 2013 z Vinařství Vaněk, které zrálo takřka rok v dubovém sudu, Dornfelder 2014 z Vinařství LAHOFER, které má jemnou tříslovinku a chutná po višních či černých jeřabinách či Dornfelder 2015 ze Znovínu Znojmu chutnající po kávě, sušených lesních plodech či povidlech.

Růžové Svatovavřinecké víno

Svatovavřinecké víno má svůj původ ve Francii, odkud se rozšířilo do Německa a dalších zemí. Odrůda se ve světě pěstuje podle odborné literatury zhruba na třech tisících hektarech, v českých zemích je nejvíce zastoupenou modrou odrůdou, ovšem výměra se postupně snižuje. Přesto je stále oblíbená, má specifické „povidlové“ aroma, nebo připomíná lesní ovoce, višně či zralé švestky. Již celou řadu let se používá k výrobě růžového i červeného Svatomartinského vína. Česká republika má nejvíce vysazeného Svatovavřineckého ze všech vinařských států světa.

Svatovavřineckého je vzhledem k většímu rozšíření také výrazně širší nabídka. Zajímavé je růžové Svatovavřinecké 2015 z Vinařství Waldberg s chutí lesních jahod s lehkou osvěžující šťavnatostí, které získalo zlatou medaili a bylo nejlépe hodnoceným rosé ze Znojemské vinařské podoblasti, zajímavé je také rosé Svatovavřinecké ročníku 2015 z Vinařství LAHOFER nebo Svatovavřinecké 2015 z Vinařství Vinice Hnanice. Z červených lze doporučit jakostní Svatovavřinecké z Vinných sklepů Lechovice či v pozdním sběru Svatovavřinecké 2012 z Vinařství LAHOFER, které je extraktivní, má jemnou tříslovinku ladící s jemnou kyselinkou s příznačným tabákovým tónem.

Doručovaná vína jsou k dostání v nabídce e-shopu s víny Vinotrh.cz.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

(Spamcheck Enabled)

Nechte si sestavit jídelníček na míru od profesionálních výživových poradců!Chci jídelníček ZDARMA
+