Natrhaná tráva, ovčí vlna, vata v gáze nebo vůbec nic – i tak kdysi vypadaly menstruační pomůcky

Poslední aktualizace: 8.2.2018

Když se podíváme na historii menstruačních pomůcek, tak jsme asi všechny rády, že žijeme až nyní, kdy si s menstruační krví snadno poradíme pomocí velmi savých, dobře tvarovaných a hlavně hygienických pomůcek. Když to dobře umíme s tamponem nebo menstruačním kalíškem, ani o své menstruaci část dne nemusíme vědět (dokud nejdeme provést výměnu nebo vymýt kalíšek). Jak to ale vypadalo třeba ještě za dob Marie Terezie? Anebo v době vlády velkých egyptských královen?

Natrhaná tráva, ovčí vlna, vata v gáze nebo vůbec nic – i tak kdysi vypadaly menstruační pomůcky 2

Historie je plná krve, i té menstruační

Když si spočítáme, že žena během svého plodného života prodělá v současnosti asi 400 menstruačních cyklů, které představují přibližně 36 litrů krve, je až nepředstavitelné, že zeny v minulosti vůbec přežily. V době, kdy se více strádalo, než žilo v dostatku, byla ztráta menstruační krve dost vysilující.

Je ale nutné vzít v úvahu, že dříve nebyl cyklus tak častý. A také ženy neměly plodné období tolik dlouhé. Na druhou stranu bývaly častěji těhotné. Ovšem i kdybychom každé ženě v minulosti dopřáli ztrátu deseti litrů krve za celý menstruační život, tak jde opravdu o hodně krvavou story.

Ve starověku ovčí vlna, později tráva nebo nic

Ženy ve starověkém Egyptě nosily první historicky doložitelné tampony. Jednalo se o chuchvalce ovčí vlny, ale také našly menstruační využití pro mořské houby. Byl to poměrně pohodlný způsob, jak nechat menstruaci plynout, ale nijak výrazně se jí nemuset omezovat.

V dalších etapách historie už to nevypadá tak dobře. Ženy si často musely dopomáhat natrhanou trávou. A vzhledem k tomu, že o čemkoliv, co by vypadalo jako kalhotky, si musely nechat jen zdát, tráva skončila až v pochvě. Se vším, co na ní na zemi ulpělo.

Vzhledem k absenci spodního prádla po většinu naší historie také ženy často krvácely jen tak, na zem. A protože většinu dne strávily na poli, sloužily v období menstruace jako dobré hnojící stroje. Jinde zase byly menstruující ženy zavírány do speciálních menstruačních chýší, kde krvácely také rovnou na podlahu).

Natrhaná tráva, ovčí vlna, vata v gáze nebo vůbec nic – i tak kdysi vypadaly menstruační pomůcky 3

Dnešní nabídka je nepřeberná

V současnosti je nabídka menstruačních pomůcek opravdu ohromná. Stačí si prohlédnout nabídky lékáren, drogerií, ovšem i supermarketů, které drogistické zboží také nabízejí. Nepřeberná je i škála cen, které jsou za menstruační pomůcky účtovány. Od těch nejlevnějších v supermarketech a za pár korun, které v testech ale také obstály (prohlédněte si Kaufland leták nebo Lidl leták zde), až po ty nejdražší, nabízené hlavně v drogistických řetězcích.

Vybrat si můžete nejen vložky s křidélky i bez nich, s různou kapacitou savosti nebo všemožnou velikostí. Na výběr jsou i všelijaké tampony o různé velikosti, které jsou velmi pohodlné a po správném zavedení o nich ani nevíte. Jen je pak potřeba si vzpomenout na včasnou výměnu. Jinak totiž hrozí otrava mikroorganismy, tzv. syndrom toxického šoku.

Nemusí být jen jednorázovky

Zatím jsme jmenovali jednorázové záležitosti, tedy vložky a tampony, které po použití vyhodíte. Vzhledem k počtu menstruačních cyklů a spotřebě asi 1500 vložek během života jedné ženy jde však o poměrně velkou spotřebu materiálu. O zahlcování odpadem ani nemluvě.

Máme ale na vybranou, protože si můžeme pořídit mořskou houbu (ano, návrat do historie), kterou jen vypereme a používáme opakovaně. Anebo díky vynálezu silikonové směsi lze sáhnout po menstruačním kalíšku.

Ten se zavádí podobně jako tampon (ale ve složeném stavu, rozvine se teprve až v pochvě). Na svém místě drží pomocí vzniklého podtlaku. Na jeho špičce (dně) je kulička, díky které ho pak snadno vyndáte. V čisté vodě vypláchnete a zavedete znovu. Vyrábí se v různých velikostech.

Výrobci nabízejí i textilní vložky. Ty jsou však určeny spíše jako doplněk k použití kalíšků. Ano, zacházení s kalíškem o trochu těžší než s tamponem. Ale chce to jen trochu cviku a pochopení principu, kterým kalíšek drží na správném místě.

 

Napsat komentář

(Spamcheck Enabled)