Víte, proč máte stále hlad?

Poslední aktualizace: 4.6.2015

Boj s váhou je jednou z nejdelších a nejtěžších bitev, které vedeme sami se sebou a svým tělem. Často se totiž stává, že ať se snažíme, jak se snažíme, stále přibíráme nebo vůbec nehubneme. Mnohdy je to způsobeno špatnými návyky a mnohdy zdravotními problémy. Pojďme se nyní společně podívat, co bychom měli ve svém životě změnit, jak překonat neustálý pocit hladu a jak můžeme zhubnout?

Znáte to. Ráno se nasnídáte a už v devět máte hlad. Po obědě si potřebujete dát svačinku a po večeři ještě druhou večeři? Jste stále hladoví a nevíte si rady, jak se svým vlčím hladem zatočit? Váš hlad může mít mnoho příčin a ne vždy nám říká, že naše tělo potřebuje doplnit živiny. Ve skutečnosti totiž existuje i hlad, který není z hlediska potřeby živin opodstatněný. Pojďme se proto podívat, co vše může být důvodem našeho chronického hladu?

apple-15687_1280

Bez spánku to nejde

Pro každého z nás je důležitý spánek, kterým nabereme energii na další den. Vždy, když se pořádně nevyspíte, například máte náročnou noční párty, druhý den chybějící energii doháníte jídlem. Čím méně spíte, tím více jíte.

Snídaně je základ dne

Říkává se, že snídaně je základ dne, dodá nám energii na dalších několik hodin a v případě nesnídání může dojít k přibírání na váze. Důvodem je to, že pokud se nenasnídáte, lehce sklouznete k mlsání. Mnoho lidí řeší chybějící snídaní velkým obědem, který však nedodá energii, ba naopak ještě více utlumí.

Stres je zhouba

Někteří lidé ve stresu nejedí a jiní se zase přejídají. Při akutním stresu naše tělo produkuje adrenalin, který hlad potlačuje. Dlouhodobý stres pak uvolňuje kortizol, který chuť k jídlu zvyšuje.

Premenstruační syndrom a hormony na vlnách

Problémem mohou být také rozházené hormony, které se projevují například s premenstruačním syndromem.

girl-466135_1280

Hlad je převlečená žízeň

Říkává se, že hlad je převlečená žízeň. Tento výrok samozřejmě nejde generalizovat. Na druhou stranu to často bývá pravda. Pocit hladu a pocit dehydratace jsou si velmi podobné, a proto jsou tyto pocity tak snadno zaměnitelné.

 

 

Napsat komentář

(Spamcheck Enabled)